26 junio, 2013

Salvador Puy demana ajudes urgents per als pagesos afectats per les pedregades· El diputat provincial plantejarà aplicar la llei que contempla compensacions fiscals i ajuts per danys materials, en cas de catàstrofes naturals, per als pagesos que han vist perduts els seus cultius a causa de  les pedregadaes d’aquest mes de juny

· Puy considera necessari que les companyies d’assegurances apliquin fórmules de contractació que evitin la desprotecció dels pagesos.

Salvador Puy i Jaume Izcara en un dels cultius malmesos per la pedra a Artesa de Segre

Salvador Puy i Jaume Izcara en un dels cultius malmesos per la pedra a Artesa de Segre

El secretari general del PP de Lleida i diputat provincial, Salvador Puy, plantejarà al Govern de l’Estat que els pagesos de les comarques de Lleida afectats per les pedregades d’aquest mes de juny, que han arrasat unes 45.000 hectàrees de fruita i cereal, puguin acollir-se a la Llei 14/2012 de 26 de desembre que contempla la concessió d’ajudes urgents per pal·liar els danys soferts per catàstrofes naturals.

Salvador Puy ha explicat que aquesta llei contempla ajudes per danys personals i materials, sigui en habitatges o establiments industrials, mercantils, agraris o turístics, entre d’altres. Aquesta normativa contempla també beneficis fiscals, com l’exempció de l’IRPF, així com exempcions fiscals a les activitats agràries.

Puy, que ha visitat juntament amb el també diputat provincial, Jaume Izcara, explotacions agràries afectades per la pedregada del Pla d’Urgell, l’Urgell i la Noguera, demana també el peritatge immediat dels cultius malmesos. En aquest sentit, ha indicat que, en el cas del cereal, el peritatge s’ha de fer urgentment perquè en dues setmanes el gra pot tornar a renéixer, el que impediria segar i fer augmentar així el volum de pèrdues.

Pel que fa a la contractació d’assegurances, Puy creu necessari que les companyies busquin fórmules de contractació que evitin la desprotecció dels pagesos. En aquest sentit, el diputat provincial ha dit que multitud d’explotacions de panís no estaven dins del termini de l’assegurança, quan hi ha pagesos que han perdut el 100% de cultius. Perquè això no es torni a repetir, Puy demanarà que la plantació pugui estar assegurada “des del minut zero”, és a dir, des del moment de la sembra.

En tot cas, Puy demanarà que es busquin alternatives de compensació per aquells pagesos que no es podran beneficiar de l’assegurança perquè no estava en vigor, i també per a aquells pagesos que no tenien contractada cap tipus d’assegurança.


Compartir

Facebook Twitter MySpace Technorati
Menéame Delicious NetvibesYahoo!