21 marzo, 2012

Qui posa en entredit les diputacions?Fa uns dies, un veí que sabia de la meva condició de diputat provincial, em va preguntar sense embuts perquè servien les diputacions. Certament, sembla estar en boca de molts el fet que a l’Administració local ja hi ha ajuntaments, consells comarcals i, fins i tot, recentment es parla de reorganitzar el territori en vegueries. Tot plegat, es considera que hi ha una duplicitat i superposició d’ens que massa sovint no tenen una finalitat clara i que es trepitgen a l’hora d’assumir i aplicar eficientment les seves competències.

Les administracions potser massa sovint han quedat anquilosades i necessiten renovar-se per mantenir un bon funcionament que, en el cas de les diputacions, passa ineludiblement per donar ple suport als nostres ajuntaments i consells comarcals,  que no és altra cosa que aconseguir que la seva tasca redundi en benefici de tots els ciutadans.

Per il·lustrar aquesta idea tenim un exemple recent: el conveni de col·laboració que tot just s’acaba de signar entre les quatre corporacions provincials catalanes, davant l’actual escenari de crisi econòmica, amb caràcter d’immediatesa, per tal de donar solucions justes perquè els consistoris tinguin aquella liquiditat imprescindible per poder fer front a les despeses dels serveis que gestionen i que ara no poden garantir plenament per la falta de diners a les seves arques municipals i comarcals.

Hom defineix la diputació com “l’ajuntament dels ajuntaments”, i no s’equivoquen, perquè la corporació provincial ha estat, és i serà la responsable de tots ells, i com a màxima institució la seva principal tasca és que els ajuntaments i consells estiguin perfectament atesos i que no els falti absolutament de res. D’un temps ençà, però, molts d’aquests ens estan patint les seqüeles d’una recessió que no sabem quan remetrà, i encara que la diputació no n’és la responsable dels seus mals, sí que té l’obligació de vetllar per a la seva bona salut.

Per això, aquest imprescindible conveni permetrà injectar als ajuntaments i consells les vitamines que ara necessiten per poder reprendre amb normalitat la seva activitat. Aquests crèdits i ajuts signifiquen un gran esforç econòmic per part de la diputació, però crec que, com a articuladora del territori, ha de fer el possible i l’impossible perquè aquests ens recuperin la salut perduda. Els ajuntaments han de tornar a ser la punta de llança de la nostra Administració local, no ens podem permetre de cap de les maneres que continuïn eternament a la UCI, paralitzats perquè no els arriben els diners que els pertoquen, una rèmora que no els hi permet ni sobreviure el dia a dia i que, a hores d’ara, els impedeixen efectuar unes inversions que, en molts casos, ja no es poden ajornar més.

Iniciatives basades en aquesta filosofia deixen fora de lloc tots aquells que aixequen indiscriminadament les seves veus per posar en entredit el paper de les diputacions. I no és simplement una qüestió de solidaritat, sinó de justícia, continuar, des d’aquesta entitat, tenint cura dels nostres municipis, sobretot quan estan vivint un moment tan crític per a la seva supervivència.

Salvador Puy Castarlenas

Portaveu del PP a la Diputació de Lleida

 


Compartir

Facebook Twitter MySpace Technorati
Menéame Delicious NetvibesYahoo!