17 septiembre, 2013

Primer, la Seu VellaLa Seu Vella de Lleida. Foto: Jorge Agustín Porqueras

La Seu Vella de Lleida. Foto: Jorge Agustín Porqueras

L’Ajuntament de Lleida va aprovar en el Ple celebrat el passat mes de juliol adherir-se a la campanya Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2014, per donar suport a la preservació i la difusió del nostre patrimoni culinari i el seu reconeixement com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Tots som conscients de que la cuina tradicional catalana és un dels elements que conformen la nostra cultura i que actualment està reconeguda arreu del mon, tant pels seus productes com per les persones i professionals que hi treballen i que ofereixen una indiscutible qualitat en els plats que es serveixen en els diferents i variats restaurants que hi ha escampats per tota la geografia de Catalunya.

No se’ns escapa l’admiració que desperten i es professa als nostres xef i son nombrosos els restaurants catalans que gaudeixen d’un reconegut i merescut prestigi internacional, com es el cas del Celler de Can Roca, designat com a millor restaurant del mon, i tants altres que, any rere any, son reconeguts i distingits amb les estrelles que atorga la prestigiosa Guia Michelin, on, per cert, en la present edició d’aquest any hi figuren 49 restaurants catalans, entre ells un de la província de Lleida com és el Restaurant Fogony de Sort.

Sens dubte, és necessari reconèixer i garantir la continuïtat del prestigi de la cuina catalana, perquè aquesta ressenya de qualitat potencia els nostres productes i restaurants, el turisme i la nostra economia, i per aquests motius des del grup municipal del PP varem donar suport a aquesta iniciativa.

No obstant, per un altra banda, també creiem que hi ha d’haver unes prioritats a l’hora de fer propostes a la UNESCO per ser Patrimoni de la Humanitat, i que, en el cas de Lleida, ha de portar el nom de la Seu Vella. No podem oblidar que tenim una candidatura pendent i que, al nostre parer, ha de ser preferent i que es la del Conjunt Monumental del Turó de la Seu Vella com a Patrimoni Mundial, una candidatura que es necessari potenciar i promocionar.

Em sembla molt bé que la Generalitat, amb l’argument de que es un producte de país, promocioni la cuina catalana perquè sigui Patrimoni de la Humanitat, però la Seu Vella que és, desprès de la Sagrada Família, i en opinió dels propis ciutadans de Catalunya, el segon monument més valorat i important d’aquest mateix país, fa deu anys que espera i, avui per avui, la seva candidatura ni te calendari, ni sabem si veritablement si està treballant de manera efectiva.

Des del PP hem presentat tres mocions al Ple de la Paeria i una al Parlament de Catalunya per demanar que es treballi de forma decisiva i ferma en la candidatura del Conjunt Monumental del Turó de la Seu Vella perquè sigui reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Mundial, però, fins ara, malauradament, tan sols hem trobat bones paraules i pocs fets, moltes escenificacions i poques realitats.

Em sap greu dir-ho, però, pel que es veu, la candidatura de la Seu Vella, lamentablement, no ha trobat, almenys fins ara, ni l’estimació, ni l’entusiasme amb el que el Govern de la Generalitat està potenciant i promocionant altres candidatures per ser Patrimoni Mundial.

El procés és llarg i difícil, però si una candidatura ha de tenir un caràcter prioritari per Lleida, aquesta ha de ser la de la Seu Vella, i espero i desitjo que si a la Paeria, algun dia, li demanen que es decanti per alguna, ho tingui clar i no s’equivoqui i que sigui el Conjunt Monumental del Turó de la Seu Vella. Per nosaltres, pel grup municipal del PP, aquesta es la primera, per davant de qualsevol altra. Amb un Turo de la Seu Vella reconegut com a Patrimoni Mundial, tots hi sortirem beneficiats, també els restaurants de Lleida.

Joan Vilella

Portaveu del PP a l’Ajuntament de Lleida


Compartir

Facebook Twitter MySpace Technorati
Menéame Delicious NetvibesYahoo!