18 enero, 2012

On són les vivendes socials que necessita Lleida?
L’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) hauria de ser un organisme que, entre altres funcions que té encomanades, donés resposta a les necessitats de vivenda social que hi ha a la ciutat de Lleida i pel que es veu i es pot comprovar, malauradament, no compleix amb aquesta funció, sinó tot el contrari, es limita a fer d’agència immobiliària, és a dir, es limita a comprar i vendre locals i solars, i a llogar pisos.

La ciutat de Lleida té una demanda superior als 3.000 pisos de protecció oficial i davant d’aquesta necessitat, quin balanç presenta l’EMU? M’atreveixo a dir que un balanç desolador: 8 pisos d’aquestes característiques construïts en el darrer any. I no ho dic jo, ho diu el balanç de comptes presentat per la pròpia empresa municipal.

L’EMU avui per avui s’ha convertit en una immobiliària més i com a prova del que dic és que ara ha hagut de contractar una persona que fa les funcions d’un API perquè no sap que fer dels pisos i locals que te escampats per la ciutat de Lleida.

Si repassem els seus pressupostos per aquest any que tot just acabem de començar,  veiem que la partida d’inversions de 2,5 milions d’euros va destinada en la seva totalitat al Pla de Barris, que no diem que no s’hagin de fer aquestes actuacions, però el que trobem lamentable son els zero euros que hi ha per a la construcció de vivenda social. Des del Grup Municipal del Partit Popular trobem a faltar una Política Local d’Habitatge.

Ni l’Ajuntament de Lleida, ni l’Empresa Municipal d’Urbanisme, que té entre els seus objectius la planificació, la promoció i la construcció d’habitatges, destinaran, com he dit, ni un cèntim a aquesta finalitat i encara es mes greu si recordem que al mes de juliol de 2010 el Govern de la Paeria va aprovar un Pla Local d’Habitatge que contemplava la construcció de 1.109 pisos de protecció oficial i 245 de dotacionals, és a dir, pisos de lloguer per als joves i persones sense recursos.

Avui per avui, malgrat les promeses, que en aquest cas se les ha emportat el vent, l’equip de govern de la Paeria, que pràcticament és el mateix que hi havia al juliol de 2010, destina zero euros a la construcció de vivenda social, quant les necessitats dels ciutadans de Lleida en aquesta matèria són les mateixes que fa un any i mig. Tanmateix, es doblement dolorós si es té en compte que amb aquesta decisió es perjudica especialment als joves i a les persones amb menys recursos que veuen com la seva administració més propera, l’Ajuntament, els dona l’esquena en un dels seus drets fonamentals com és l’accés a un habitatge.

Tampoc podem oblidar l’elevat endeutament de l’Empresa Municipal d’Urbanisme, que com ja es tònica habitual en tot el que afecta a la Paeria, està pels núvols i descontrolat. Tant es així, que a data d’avui el deute de l’EMU supera els 67 milions d’euros, una xifra totalment desmesurada i que s’hauria d’intentar reduir molt més que els 1,7 milions d’euros que es preveu per aquest exercici.

A més crida l’atenció que entre els deutors que té l’EMU, el principal es la pròpia Paeria, amb la qual cosa s’està donant un mal exemple i es fa un flac favor a la pròpia empresa municipal, ja que si no paga el propi Ajuntament, com es vol pretendre que paguin els demés deutors.
En definitiva, l’Empresa Municipal d’Urbanisme presenta dues cares ben diferents. Per un costat, trobem la necessària actuació prevista al Pla de Barris, que es la cara positiva, i per l’altre està la part fosca, la creu de l’EMU, que es l’incompliment d’una de les funcions, i potser la més important, per la que va ser creada aquesta empresa i que es la construcció de pisos de protecció oficial.

Aquest fet demostra la manca de sensibilitat del Govern socialista de la Paeria per la construcció d’aquests tipus d’habitatges i que fa que els lleidatans, particularment els joves, es preguntin: on són les vivendes socials promeses per la Paeria i que tanta falta fan a la ciutat de Lleida?

Joan Vilella
Regidor del PP a l’Ajuntament de Lleida


Compartir

Facebook Twitter MySpace Technorati
Menéame Delicious NetvibesYahoo!