5 noviembre, 2013

La independència destruiria un de cada sis llocs de treball i el PIB de Catalunya cauria un 20%· El responsable del gabinet d’estudis de Convivència Cívica Catalana, Jesús Sanz, presenta a Lleida l’estudi “Els comptes clars de Catalunya”

Jesús Sanz va presentar l'informe a la seu del PP de Lleida

Jesús Sanz va presentar l’informe a la seu del PP de Lleida

El responsable del gabinet d’estudis de Convivència Cívica Catalana, Jesús Sanz, va presentar a la seu del Partit Popular de Lleida l’informe “Els comptes clars de Catalunya”, segons el qual la independència destruiria un de cada sis llocs de treball a la comunitat. L’informe explica els efectes d’una possible secessió de Catalunya de la resta d’Espanya i dels costos que comportaria aquesta separació.

Sanz, expert en direcció i finançament d’empreses, ha destacat que l’estudi mostra aspectes com “l’efecte frontera”, que analitza els efectes comercials i econòmics derivats de la independència i que, segons Sanz, serien negatius. Sanz ho va justificar al·legant que els casos de separació de territoris a Europa durant els últims 25 anys (com el de Txèquia i Eslovàquia, els estats bàltics o els casos dels Balcans) demostren que l’aparició d’una nova frontera comporta una caiguda del 33% al 66% en el comerç bilateral que hi havia abans de separar-se.

Així mateix, va revelar que un terç de la riquesa de Catalunya prové de les seves vendes a la resta d’Espanya, que 10 dels 15 primers mercats on venen les empreses catalanes són autonomies espanyoles, i que les empreses catalanes venen el 60% més a Andalusia que a Itàlia.

L’ estudi realitza una estimació de l’impacte econòmic que suposaria la secessió. En aquest sentit, preveu que el cost de la separació suposaria una caiguda del PIB català del 20,15% per tres raons: menys vendes a Espanya i la UE, deslocalització d’empreses i impacte sobre el consum i la inversió. En aquesta línia, l’estudi reflexa que de les 10 principals empreses catalanes en volum de facturació, 7 depenen del mercat espanyol i 3 ja han manifestat de marxar de Catalunya en cas de separar-se d’Espanya.


Compartir

Facebook Twitter MySpace Technorati
Menéame Delicious NetvibesYahoo!