9 julio, 2014

Dolors López demana a Pelegrí que “no posi en perill les ajudes de la PAC pel sector agrari català”  • La diputada per Lleida demana a Pelegrí que “actuï ràpidament per afrontar amb fermesa la crisi estructural que pateix el sector agrari”
  • Reclama al conseller que “compleixi els compromisos que s’assumeixin en aquest debat, perquè el sector es mereix tenir una seguretat”
La diputada al Parlament Dolors López

La diputada al Parlament Dolors López

La diputada al Parlament del Partit Popular per Lleida Dolors López ha alertat que “en una hipotètica Catalunya separada de la resta d’Espanya, l’agricultura no podria sobreviure sense les ajudes de la PAC (Política Agrària Comuna)”. “Els pagesos tenen dret a saber que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea i perdria totes les ajudes i fons europeus, entre elles la PAC, i això no és ciència ficció com la consulta que volen fer”, ha assenyalat al conseller d’agricultura, Josep Maria Pelegrí, demanant-li que “digui la veritat i no posi en perill les ajudes de la PAC”.

En aquest sentit,  Dolors López ha destacat que “Espanya no només manté, sinó que ha millorat les ajudes de la PAC per Espanya al període 2014-2020, el que suposa un èxit davant l’entrada de 12 nous països en el repartiment”. “Segur que els pagesos catalans no es volen plantejar de cap manera perdre aquestes ajudes, que ascendeixen a 47 mil milions d’euros pel conjunt d’Espanya”, ha afegit.

Durant la seva intervenció al debat general sobre el món agrari que se celebra al Parlament, la diputada del PPC ha destacat que “el sector agrari és un dels pilars de l’economia, i també un sector estratègic en la cohesió social i juga un paper fonamental com estabilitzador de les dinàmiques socials i territorials”. “El sector agrari juga un paper clau en la conservació de la biodiversitat, en la protecció, el manteniment i la gestió dels espais naturals, i representa una font renovable de recursos energètics, i la seguretat alimentària, pel que és clau per la salut i per la pròpia subsistència de les persones”, ha assenyalat.

Així mateix, la diputada del PPC ha recordat que “la convocatòria de les eleccions anticipades del passat 2012 va paralitzar l’activitat parlamentària i la del Govern”. “El 2013 es va treballar amb un pressupost prorrogat i el 2014, una vegada més, veiem una reducció en el pressupost d’Agricultura del 33%, només superat pel Departament d’Empresa i Ocupació, amb una disminució del 43%”, ha lamentat sentenciant que “és evident que els més castigats han estat precisament els departaments que han de servir per reactivar l’economia i crear ocupació, la que hauria de ser la prioritat d’aquest Govern, però malauradament el seu objectiu és un altre molt diferent que té data i pregunta doble”.

Per això, la diputada del PPC ha instat el conseller a “actuar ràpidament per afrontar amb fermesa la crisi estructural que pateix el sector agrari”. “El principal problema és l’econòmic, ja que els preus percebuts pels productes estan per sota dels costos de producció”, ha assenyalat manifestant que “el que necessita el sector és que es fixin uns preus mínims de venda dels seus productes que estiguin per sobre dels costos i que garanteixin un sou digne als membres d’aquestes empreses”.

En aquest sentit, Dolors López ha assenyalat que “si sentim el conseller, tot s’està fent, però concret no tenim res” posant l’exemple del PENSA (Pla Estratègic de Suport a l’Agricultura), que “des de fa tres anys sento dir que s’està fent però de moment no arriba”. “I és un instrument important, necessari pe la competitivitat per la formació i per la innovació, i suposaria un impuls decisiu per les campanyes de promoció”, ha afegit. López també ha fet referència a l’IRTA de Lleida: “La proposta d’un observatori de política agroalimentària va ser aprovada en comissió però hores d’ara no en sabem res”.

Per últim, Dolors López ha demanat al conseller que “compleixi els compromisos que s’assumeixin en aquest debat monogràfic, perquè el sector es mereix tenir una seguretat, la certesa de què allò que s’aprovi es complirà”. “Menys optimisme, menys parlar del que es fa, menys presumir de les bondats d’aquest Govern i més realitat, més anàlisi, més diagnòstic i sobre tot més compliment”, ha conclòs.

 


Compartir

Facebook Twitter MySpace Technorati
Menéame Delicious NetvibesYahoo!